Terug naar overzicht

Terugblik op BGT Café over binden, boeien en behouden van personeel

Hoe vind je nieuwe medewerkers? Maar nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je medewerkers ook graag bij je blijven werken? En wat vinden medewerkers daarbij dan zo belangrijk?

Over dit onderwerp gingen we met een aantal ondernemers en HR-professionals in gesprek tijdens het BGT Café op woensdag 29 maart.

Onder leiding van tafelhost Rifka Schepers werd in een ronde tafelgesprek met elkaar gesproken over hoe jij je als bedrijf als aantrekkelijke werkgever positioneert en hoe je werknemers bindt, boeit en kunt behouden.

Terugblik op BGT Café over binden, boeien en behouden van personeel

De gasten aan tafel waren:

  • Elke Damhuis I HR-manager bij Innovatiehub Tubbergen
  • Thijs Oude Nijhuis I Algemeen manager bij Effect Personeelsdiensten
  • Michiel Klingeman I Ondernemer
  • Ewald Steggink I Ondernemer en eigenaar van Bouwbedrijf Steggink
  • Nicole Kienhuis I Advocaat bij Brusse & Masselink

Ook in Twente blijkt het moeilijk om aan goed gekwalificeerd personeel te komen en dat zal ook nog wel even zo blijven is de verwachting van de mensen aan tafel.

Er werden diverse tips gedeeld:

Zoals kinderen op de basisschool al kennis laten maken met en enthousiast maken voor een vak of branche of het geven van gastcolleges op scholen om jong talent te enthousiasmeren. Het bieden van doorgroeimogelijkheden om te kunnen voldoen aan de ambitie van je mensen. En het ondernemen van leuke, bijzondere en creatieve dingen met je medewerkers vergroot de betrokkenheid binnen je bedrijf. Zorg daarbij ook dat je goed zichtbaar bent op online platforms als LinkedIn. Ben je in gesprek met de juiste kandidaat, handel dan snel!

Innovatiehub Tubbergen richt zich vooral op het behouden van studenten voor de gemeente na hun studie. Elke Damhuis van Innovatiehub Tubbergen benadrukt dat het helpt om met een frisse blik met ondernemers om tafel te gaan om leuke en interessante dingen te bedenken en daar ook weer jongeren mee te binden en te boeien. Intrinsieke motivatie is heel belangrijk. Zorg dat je medewerkers trots zijn op je bedrijf en je ambassadeurs zijn! Blijf altijd met je medewerkers in gesprek en geef hen oprechte aandacht. Juist ook bij ontevredenheid.

Wat de arbeidsvoorwaarden betreft willen ondernemers en werknemers tegenwoordig graag een compacte arbeidsovereenkomst op één A4-tje in Jip en Janneke taal. Mensen zijn dan sneller geneigd te tekenen. Zorg wel dat alle belangrijke zaken benoemd staan want anders ga je daar de fout in.

Op de vraag of je in deze tijd nog wel kritisch durft te zijn bij de aanname van personeel is iedereen het toch wel met elkaar eens: bij twijfel niet doen, ondanks het feit dat je in deze tijd misschien sneller geneigd bent genoegen te nemen met mindere kwaliteiten. Laat iemand liever eerst een paar dagen meedraaien. Kijk naar de talenten en ontwikkel deze.

En hoe zit het met de diversiteit op de werkvloer? Ook daarbij is het belangrijk wat je van elkaar verwacht. Probeer passend werk te vinden als het huidige werk niet meer gaat of begeleid deze medewerker naar ander werk. Maar geef mensen ook een kans en zorg voor goede begeleiding.

Stichting Steuntje

Aan het eind van de bijeenkomst was er aandacht voor Stichting Steuntje. Stichting Steuntje wil mensen met kanker of MS een steuntje in de rug geven en mensen uit de gemeenten Tubbergen en Dinkelland in contact laten komen met elkaar. Dat doen ze door enkele keren per jaar activiteiten en ontmoetingsdagen te organiseren. Als oncologiefysiotherapeut vertelde Karin Hemmer-Wildemors, gespecialiseerd in de revalidatie van mensen met kanker, over de impact van deze ziekte. Contact met lotgenoten ofwel bondgenoten kan mensen erg helpen om langzaam weer te herstellen of door te leven met de ziekte.

Mocht je als ondernemer de projecten van Steuntje willen steunen d.m.v. een donatie, ga dan naar de website www.steuntje.nl voor meer informatie.

Het was een inspirerende middag met praktische tips en ervaringen die aanzetten tot nadenken en waarmee elke ondernemer direct aan de slag kon!

Wil je ook lid worden?

Bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in de gemeente Tubbergen of waarvan de directeur/grootaandeelhouder in de gemeente Tubbergen woont kunnen lid worden.

Lid worden

Contact

E-mail naar info@bgt-tubbergen.nl of bel naar 0546 629900.