Terug naar overzicht

BGT Ondernemersclub uit Tubbergen / Tubantia van 14 september / Tom van den Berg en foto Charissa van Willigen

Ondernemersclub uit Tubbergen zorgt al kwart eeuw voor reuring met een gast als Peter R. de Vries tot bezoek aan Formule 1
Waarom ontving arbiter Bas Nijhuis 50 kilo kippenvoer van het Bedrijvencontact Gemeente Tubbergen? En waarom wilde wijlen Peter R. de Vries niet voor zijn diner betalen in Tubbergen? Al 25 jaar is het GBT goed voor mooie anekdotes, maar belangenbehartiging van de leden blijft voorop staan.

Wat opvalt: een groeiende groep ondernemers weet de laatste jaren de weg naar het BGT te vinden. Het ledenaantal is naar 250 gestegen, vertelt voorzitter Piet Klingeman. De succesformule is een mix van belangenbehartiging, netwerken, bij collega ondernemers in de keuken kijken, leren van bijzondere persoonlijkheden en op tijd een ontspannende activiteit.


Bijzondere activiteiten
Mede-eigenaar Gerrit Kreuwel van Combi Glas uit Geesteren knikt: „Recent zijn we op bezoek geweest bij WILD Bijzonder vissen in Reutum. Er kwamen bijna tweehonderd leden. Vroeger zou de teller al bij vijftig man zijn gestopt.”

Leden van het BGT krijgen regelmatig bijzondere activiteiten voorgeschoteld. Zo was een groep van 38 personen van de partij bij een reisje richting Boedapest om ooggetuige te zijn van de Formule 1-race. Dat Max Verstappen won, was destijds al geen verrassing meer.

Meer effect
Om te begrijpen hoe dat kan, moeten we terug naar het begin van het BGT. Het is 1998, de krant verschijnt nog met louter zwart-witfoto’s, bijna niemand heeft een mobiele telefoon en Jos Houben is burgemeester van de gemeente Tubbergen. Laatstgenoemde steunt een idee van architect Jan Perik en Jan Loeters, destijds directeur van de Rabobank in Tubbergen. Ze staan een gemeentelijke versie voor van de Twentse netwerkorganisatie IKT. Het zou meer effect sorteren, om dit op schaal van Tubbergen op te pakken.

Speerpunten
Klingeman, Kreuwel en ook Rudy Hoek van het gelijknamige bouwbedrijf uit Tubbergen vertellen over de toenmalige speerpunten. „Een belangrijk onderwerp was het tekort aan personeelsleden, waar veel bedrijven mee kampten”, aldus Klingeman. „Ja, een onderwerp dat opnieuw heel actueel is. Via het BGT is gekeken of we medewerkers tijdelijk van elkaar konden lenen. We hebben elkaar nodig, dat is een boodschap die we als BGT steeds uitdragen.”

Een tweede onderwerp - dat bovendien ook nu weer op tafel ligt - is de dringende behoefte aan meer bedrijfsgronden, mogelijkheden om bedrijven letterlijk de ruimte te geven om te kunnen groeien.


Zakenman Dirk Scheringa wilde ook worden betaald wanneer hij door slecht weer zou moeten afzeggen

Piet Klingeman, voorzitter BGT
Plezier en vertier
Het BGT ontwikkelt zich tot een actieve organisatie met drie takken. De leden van ‘Plezier en Vertier’ nemen de uitjes en andere leuke bijeenkomsten voor hun rekening, zoals het recent gehouden jubileumfeest. De andere takken zijn ‘Durven en Doen’ rond belangenbehartiging en juridische aangelegenheden en ‘Kennen en Kunnen’, met onder meer bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten met bijzondere sprekers. Dikwijls bekende persoonlijkheden. Een manier om veel leden op de been te krijgen.

Lastige klanten
Gasten van naam en faam hebben voor de leden van het BGT hun verhaal gedaan, doorgaans na een voorbespreking. „Wijlen Peter R. de Vries was wat dat betreft een lastige klant”, vertelt Klingeman. „Hij wilde niet afrekenen voor het luxe diner dat hij met zijn partner had gegeten voor zijn optreden bij ons. Dat wilde zakenman Dirk Scheringa ook niet, maar dat heb ik toen van zijn gage ingehouden...”

Voor de komst van Scheringa moest zijn contract nog wel worden aangepast. Bij slecht weer zou Scheringa mogelijk niet komen en dan wilde hij desondanks wel worden betaald: die zin moest eruit, aldus Klingeman.

Een andere gast - scheidsrechter Bas Nijhuis - deed water bij de wijn wat betreft de kosten. „Toen hoorde hij de spreker voor hem vertellen, dat je nooit korting moet geven.... Dat hebben we goed gemaakt door hem als dierenliefhebber 50 kilo kippenvoer te geven.”

Tierelier
Klingeman, Hoek en Kreuwel kunnen uren vol praten met hun belevenissen met het BGT, over het succes van de Technische Bedrijvendag voor leerlingen van de basisscholen en de ontdekking van bijzondere bedrijven binnen de gemeente.

De leden helpen elkaar waar mogelijk, zo hebben liefst 27 bedrijven uit de gemeente Tubbergen een rol gespeeld bij de wederopbouw van restaurant De Kruidentuin in Geesteren, dat na een brand volledig was verwoest. „Door het lidmaatschap van het BGT ontdek je bedrijven, waarvan je anders het bestaan niet had geweten”, legt Hoek uit. „Het leidt tot nieuwe samenwerkingen. En ja, het loopt momenteel als een tierelier.”

BGT Ondernemersclub uit Tubbergen / Tubantia van 14 september / Tom van den Berg en foto Charissa van Willigen

Wil je ook lid worden?

Bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in de gemeente Tubbergen of waarvan de directeur/grootaandeelhouder in de gemeente Tubbergen woont kunnen lid worden.

Lid worden

Contact

E-mail naar info@bgt-tubbergen.nl of bel naar 0546 629900.